On yllättävän paljon asioita, joita ei tule enää ostettua. Ekologisempi ja yksinkertaisempi elämä on saanut vähentämään kuluttamista ja välttelemään muovia. Edelleen tuntuu, että sekajätettä ja muovijätettä vain syntyy paljon. Kuitenkin kun alkaa tarkastelemaan omaa kulutuskäyttäytymistä huomaa, että eteenpäin on menty koko ajan. Huomaan myös kyseenalaistavani tiettyjen asioiden tarpeellisuutta. Tiettyjä juttuja on käyttänyt tai ostanut, koska se on ollut itsestäänselvää tai niin kuuluu tehdä, vaikkei tarvitse. Moni "tärkeä" asia on jäänyt pois, koska se on osoittautunut täysin turhanpäiväiseksi. Kuten aina sanon, pienillä askelilla kohti pysyviä muutoksia. Nopeasti listattuna keksin 18 asiaa, joita en osta enään enkä kaipaakaan niitä.

1. Kertakäyttöiset tiskirätit
Olen elämäni aikana ostanut ehkä kerran tai kaksi kertakäyttöisiä tiskirättejä. Olen koko aikuisikäni käyttänyt kestotiskirättejä. Niiden käyttö on helppoa kun voi vain heittää pyykkikoneeseen muun pyykin sekaan. Omia suosikkejani ovat Kiertin tiskirätit.

2. Halpaketjujen vaatteet & pikamuoti
Tämä ei taida tulla kenellekkään yllätyksenä, mutta en halua tukea yrityksiä joiden toiminta on kyseenalaista. Lisäksi uusien huonolaatuisten vaatteiden ostaminen on vain rahan tuhlausta. Olenkin rakentanut kestävää vaatekaappia. Kirjoitin postauksen miten rakentaa ekologista ja eettistä vaatekaappia ja sen löydät täältä.

3. Värikkäät tai hienot sukat
Ostan nykyään vain mustia nilkkasukkia. Ei enään parittomia sukkia, kun kaikki sukat sopivat keskenään yhteen.

4. Kertakäyttöiset vanulaput
Miksi käyttää kertakäyttöisiä kun voi käyttää kestoversioita? Olen tehnyt kestoversiot itse. Ne ovat käytössä jopa parempia, kuin kertakäyttöiset.

5. Tampoonit ja siteet
Kuukuppi ja kestositeet ovat paljon parempia. Eivät ärsytä ihoa ja säästävät luonnon lisäksi rahaa. Lue kirjoittamani juttu zero waste kuukautisista täältä.

6. (Joulu)lahjat aikuisille
On vaikea keksiä aikuisille lahjoja kun kaikilla on jo kaikkea. Lahjat "näitä tarvitsee aina" löytyy monelta jo ennestään kaapeista kuten kosmetiikassa rasvat, shampoot tai paistinlastat ja pikkupyyhkeet. En halua itse kotiini ylimääräistä tavaraa joten en osta sitä muillekkaan. Jos ostan lahjoja on sen oltava syötävää, juotavaa tai lahjakortti, johonkin palveluun tai elämykseen.


7. Siivousaineet
Siivousaineista löytyy ehkä pahimmat kemikaalit. Toki valmiina voi ostaa ekologisia versioita, mutta varo viherpesua! Siivousaineita voi helposti ja edullisesti tehdä itse. Mm. Uuniluukun puhdistaa kätevästi sokeripalalla ja yleispuhdistusaineen voi tehdä etikasta ja vedestä.

8. Hoitoaine
Luulin aina, että hoitoaine olisi jotenkin pakollinen hiusten kannalta. Ei ole. Hoitoaineen tilalla käytän itse tekemää hiushuuhdetta ja hiukset voivat paremmin kuin ennen.

9. Deodorantti
Alumiinia, kemikaaleja, syöpäriski? Deodoranttien sisältö on hyvin kyseenalaista. Siksi olen tehnyt itse oman deodoranttini. Olenkin käyttänyt tätä reseptiä melkein vuoden enkä palaisi muuhun.

10. Pussitee
Tiesitkö, että pyramidi-malliset pussiteet ovat muovia? Pussiteestä syntyy turhaa jätettä ja irtoteen käyttäminen on yhtä helppoa. Irtotee tulee myös halvemmaksi ja saman teen voi käyttää kaksi kertaa. Älä siis heitä heti puruja roskiin. Bulkkina irtoteetä löytyy mm. Punnitse & Säästästä  ja on vielä halvempaa kuin marketissa.

11. Muoviset hammasharjat
Yhtä helppoa on ostaa ja käyttää bambuista hammasharjaa kuin muovista. Plussana, että bambuisia hammasharjoja myydään ekokauppojen lisäksi tavallisissa marketeissa.

12. Muovikassit
Näitä kertyy kotiin jo valmiiksi ja vaikkei ostaisi niin silti ne eivät vaan lopu niin ettei yhtäkään roskapussia olisi. Lisäksi kierrättämällä ja lajittelemalla saa sekajätteen määrää vähennettyä. Kaikki leipäpussit, wc-paperien muovipakkauksest jne kannattaa myös hyödyntää roskapusseina. Kaupassa käytän omaa kauppakassia ja kestohedelmäpusseja.

13. Tuorekelmu
Tämä on aivan turhake. En ole ostanut tuorekelmua vuosiin ja en ole vielä keksinyt mihin sitä oikeasti tarvitsee. Kulhojen päällä voi käyttää lautasia kantena tai lautasen päälle voi kipata toisen lautasen. Ruuan jämät laitan eväsrasioihin ja pilkotuille hedelmille (puolikas sitruuna tai vesimelooni) käytän itsetehtyjä mehiläisvahakääreitä.14. Huuhteluaine
Käytän huuhteluaineen sijasta tavallista väkiviinaetikkaa. Huuhteluaineissa on paljon allergisoivia kemikaaleja ja niitä ei saa käyttää teknisille materiaaleille eikä elastaanille. (Kuten farkuille) Huuhteluaine pilaa vaatteiden elastaanisuuden. Etikkaa sen sijaan voi käyttää huoletta kaikille vaatteille ja se myös irrottaa tehokkaasti hikeä, joten käytä etikkaa vaatteiden esihuuhteluun. Etikan haju poistuu viimeistään vaatteiden kuivuessa.

15. Kynsilakat
En koskaan lakkaa kynsiäni, vaikka haluaisin. Huomasin kuinka kaapista löytyi n. 10 kynsilakkaa ja kaikki olivat kuivuneet. Ei niitä tule vain käytettyä. Joskus hemmottelen itseäni kynsien geelilakkauksella tai rakennekynsillä. (Tiedän, eivät ole ekologinen vaihtoehto) Tiesittekö muuten, että kynsilakat ovat ongelmajätettä? Niitä ei saisi siis laittaa sekajätteeseen.

16. Nestemäinen käsisaippua
Löysin kaappeja siivotessa muutamankin eri palasaippuan. Näistä olen tehnyt nestesaippuaa itse raastamalla saippuapalaa kuumaan veteen. Nestesaippuasta on tullut ihan ok, mutta seuraavaksi meillä käytetään käsienpesuun vain palasaippuaa.

17. Hiusten muotoilutuotteet
Hiukseni voivat nykyään hyvin ja arjessa en jaksa käyttää aikaa hiusteni kanssa. Hiuslakkaa voi tehdä helposti itse ja kuivashampoona toimii vehnäjauho. Hiuksia suoristan aina silloin tällöin mutten käytä ollenkaan lämpösuojasuihkeita. Koska en rasita hiuksiani kuumalla raudalla päivittäin en ole kokenut sen vaurioittavan hiuksiani niin paljon että tarvitsisin kemikaalista suojaa hiuksiini.

18. Lehdet
En ole koskaan oikeastaan ostanut lehtiä. Ne ajatuksena tuntuvat kivemmilta kuin todellisuus on. Usein en kerkeä lukemaan lehteä ja jos luen niin suurin osa artikkeleista on sellaisia jotka eivät kiinnosta itseäni. Joten puolet lehdestä jää lukematta. Luen enemmän blogeja tai katson Youtubesta videoita itseäni kiinnostavista aiheista.


Huh! Siinä oli aika monta asiaa, joita ei tule enään ostettua. En ole tietoisesti yrittänyt luopua kyseisistä asioista vaan alkanut pikku hiljaa huomaamaan niiden epätarpeellisuuden. Vähitellen ne ovatkin vain tippuneet pois arjesta ja ostoslistalta. Vuosi ostamatta mitään -haaste jatkuu edelleen ja katsotaan mitä asioita listalle päätyy lisää.

10 kommenttia

 1. Ja viimeinen 18.lehdet. Itse käyn lukemassa lehdet kirjastossa. Ainakin Seinäjoen kirjaston lehtivalikoima on valtava! Ja myös vanhemmat lehdet on saatavilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo kirjastot on kyl huippuja! Pitäisi ehkä sinne mennä lukemaan, mutta tuntuu ettei aikaa ole siihenkään.. Ehkä jos haluaisi jonkun tietyn lehden niin voisi sitten käydä sen verran kirjastossa sen lukemassa. Toisaalta kun kaikki artikkelit on netissä nykyään niin ei ole tarvetta lehtiä lukea :)

   Poista
  2. On myös huippua, että toimittajat saavat työstään rahaa. Siksi jos vaan on rahaa, on jopa reilua tilata joskus lehteä, jota lukee netistä.

   Poista
  3. Täytyy kuitenkin muistaa, että maailma on sen verran muuttunut mm. blogien kautta että lehdet ja blogit saavat tulonsa muualta kuin kuluttajilta. Tokihan mm. Hesarilla on nettiversio :)

   Poista
 2. Tämä oli kiva postaus! :) itselläni on samoja juttuja "en osta"-listallani, mutta haluaisin lisätä siihen kestositeet! :) Ihan mahtavia myös nuo kosmetiikkaohjeet -aion testata niitä kunhan edelliset tuotteet loppuu. Nyt olen vasta tehnyt siivoukseen yleispuhdistusainetta.kiitos vinkeistä!! :) - Halina

  VastaaPoista
 3. Tuota deodoranrtia pitää testata. Nyt olen läyttänyt kookosöljyä sellaisenaan. :) Talouspaperia on muuten myös hyvinkin pitkälti turhaa, se on helppo korvata kestoräteillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kokeilla! Toimii mun mielestä paremmin kuin pelkkä kookosöljy :)

   Talouspaperia meidän taloudessa vielä löytyy ja ei olla vielä siitä täysin pystytty luopumaan, mutta vähennetty kylläkin :) Toivottavasti joku päivä vielä ilman!

   Poista
 4. Tää oli hauska postaus! Itse hoksasin kans tuon sukkajutun, että näinpä se on mullakin, lähes kaikki sukat ovat nykyään samanlaisia mustia! :D kätevää, kun sopivat kaikkiin asuihin, eikä tarvitse parittomia metsästää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo se on kätevää kyllä! Parittomat sukat on rasittavia.. :D

   Poista

Sisällön tarjoaa Blogger.

Instagram