Ekokoti ja zero waste -aiheisia juttuja ja blogeja lukiessa olen törmännyt Bee's Wrapiin eli mehiläisvahakääreeseen. Tämä kääre on muovikelmun korvike. Kääre asetetaan kelmun tapaan astian päälle ja käsin vielä painetaan alareunoista kiinni. Käytön jälkeen kääre huuhtaistaan kylmän veden alla (ei koskaan lämpimän! Vaha alkaa sulaa). Tarvittaessa voi käyttää tiskiharjaa ja -ainetta.

Valmiita mehiläisvahakääreitä voi ostaa ekokaupoista, kuten Ruohonjuuresta.

Tein itse neljää eri kokoa: 15 x 15 cm / 25 x 25 cm / 30 x 30 cm / 40 x 40cmTARVIKKEET

puuvillakangasta, mehiläisvahaa ja (sahalaitaiset) sakset

Lisäksi silitysraudan, leivinpaperia sekä kattilan ja pensselin tai raastinraudan

Oma mehiläisvaha on saatu mieheni vanhemmilta, jotka ovat mehiläishoitajia. Mikäli haluat ostaa mehiläisvahaa voit kysyä sitä suoraa heiltä. Mehiläistarhat Mäki toimii Tampereen Teiskossa ja nettisivuille pääset tästä.

OHJE1. Leikkaa haluamasi kokoinen pala kangasta.

Vaihtoehto 1

2. Raasta mehiläisvahasta pieniä suikaleita

3. Laita kangas leivinpaperin päälle ja ripottele mehiläisvahasuikaleita kankaan päälle

Vaihtoehto 2

2. Sulata mehiläisvahaa kattilassa

3. Levitä mehiläisvahaa ohuen ohut kerros kankaalle. Jätä tyhjiä kohtia, koska kohdassa 4. täytetään aukkoja.4. Laita kankaan päälle vielä toinen leivinpaperi ja silitä. Paina ja "työnnä" mehiläisvahaa sivuille päin. Ripottele tarvittaessa tyhjiin kohtiin lisää mehiläisvahaa. Yritä, että vahaa olisi ohut kerros.


5. Mehiläisvahaa pitäisi olla ohut kerros. Mitä ohuempi kangas ja ohuempi kerros mehiläisvahaa sen paremmin kääre toimii. Anna kuivua ja sen jälkeen on valmis käyttöön.

+ halutessasi voit levittää muutaman tipan jojobaöljyä kankaalle.


Mehiläisvahaa kului seitsemään kääreeseen ehkä noin puolikkaan nyrkin kokoinen pala. Valmiit kääreet näyttävät kangaspaloilta. Voit säilyttää niitä laatikossa. Kääreet voi taitella aina uudestaan ja uudestaan. Mehiläisvahakääreet sopivat niin astioiden kansiksi kuin vaikkapa eväsleiville ja hedelmille. Mehiläisvaha on luontaisesti antibakteerinen ja siksi hygieninen.

Onko mehiläisvahakääreet jo entuudestaan tuttuja? Millaisia kokemuksia teillä on niistä?

Lähetä kommentti

Sisällön tarjoaa Blogger.

Instagram